Geen categorie

Wereldprimeur voor Drents Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws / Expositie

Met een mummie van een Boeddha heeft het Drents Museum een wereldprimeur. Hij is een van de blikvangers van de tentoonstelling Mummies – Overleven na de dood, die daar gisteren opende. De Boeddhamummie was nooit eerder buiten China te zien.

De Boeddhamummie aan de buiten- en binnenkant.

Aan de buitenkant lijkt de mummie een groot Boeddhabeeld, maar schijn bedriegt. Scanonderzoek heeft uitgewezen dat binnenin een Boeddhistische monnik schuilt. Deze leefde omstreeks 1100.

De monnik is een van de zestig mensen- en dierenmummies die uit alle delen van de wereld naar Assen zijn gekomen voor deze tentoonstelling. Bezoekers aan het museum staan verder oog in oog met onder meer Hongaarse cryptemummies, een Peruaanse Nasca-indiaan, een brulaap uit Argentinië en een gemummificeerde kat uit het oude Egypte. En uiteraard laten ook de Drentse veenlijken, zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge zich zien. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n grote verzameling mummies op één plek wordt getoond.

De tentoonstelling geeft ook inzicht in het ontstaan van mummies. Veel aandacht is er voor de resultaten die wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd. Er is nu veel meer bekend over het leven en sterven van mensen die mummie geworden zijn. Op de tentoonstelling wordt bijvoorbeeld duidelijk of de Boeddhamummie zichzelf heeft gemummificeerd – zoals monniken in Azië dat vroeger wel deden – of toch niet.

Hoewel de mummies door kinderen als eng kunnen worden ervaren, hanteert het Drents Museum geen leeftijdsgrens voor de expositie. Ouders en begeleiders mogen zelf beslissen of ze de mummietentoonstelling met hun kind bezoeken. Speciaal voor kinderen is er in het museum Mummiewereld, met doe- en kijkopdrachten allerlei weetjes over de mummies. Want, aldus het Drents Museum, kinderen vinden mummies juist vaak “vet cool”.

Mummies, t/m 31 augustus in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share