Geen categorie

Fondation Custodia koopt nog onbekende brief Goya

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second
Brief van Francisco Goya (1746-1828) gericht aan zijn vriendin Leocadia Zorilla (1788-1856).

Fondation Custodia in Parijs heeft op een veiling in diezelfde stad een nog onbekende brief gekocht van de Spaanse schilder Francisco de Goya y Lucientes 1746-1828), beter bekend als Goya. Die dateert van een jaar voor zijn dood, toen de oude schilder, doof en door ziekte gekweld, nog een reis naar Madrid ondernam om het pensioen te regelen waar hij als officieel hofschilder van de Spaanse kroon recht op had.

De brief was gericht aan zijn toenmalige vriendin, Leocadia Zorilla (1788-1856). Vanaf 1824 had Goya zich met Leocadia en haar twee jongste kinderen in Bordeaux gevestigd, officieel om in Frankrijk een gezondheidskuur te ondergaan maar in werkelijkheid om te ontsnappen aan het repressieve regime van Ferdinando VII.

De hartelijke, bezorgde en tedere toon van de brief, misschien de meest intieme van Goya die we kennen, werpt licht op de nog altijd mysterieuze relatie die de schilder na de dood van zijn vrouw onderhield met de veel jongere Leocadia, over wie nauwelijks iets bekend is. Hij stelt haar gerust dat hij goed in Madrid is aangekomen en daar goed is ontvangen (ongetwijfeld door zijn zoon Javier), maar toont zich, zolang hij geen brief van haar heeft, bezorgd om haar wel en wee en dat van de dertienjarige Rosario, van wie is aangenomen dat ze Goya’s dochter was.

Detail uit de brief.

In de afgelopen decennia zijn slechts enkele brieven van de schilder op de markt verschenen. De meeste bevinden zich in Spaanse musea, archieven en bibliotheken en zijn al lang bekend. Zoals de correspondentie met zijn levenlange vriend en zaakwaarnemer in Saragossa, Martín Zapater, die bewaard wordt in het Prado te Madrid. Een onbekende brief als deze aan Leocadia duikt slechts heel zelden op.

De in Parijs gevestigde Fondation Custodia beheert de verzamelingen van de Nederlandse kunstkenner Frits Lugt (1884-1970) en zijn vrouw Jacoba Lugt-Klever. Daartoe behoort een belangrijk archief met kunstenaarsbrieven en -documenten dat meer dan honderdduizend stukken telt, waaronder brieven van Rembrandt, Rubens, Dürer, Michelangelo, Titiaan en Mondriaan. De brief van Goya is net als de gehele collectie kunstenaarsbrieven op afspraak in de Fondation Custodia te bekijken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share