Geen categorie

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor de koning

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Het TextielLab, onderdeel van en gevestigd in het TextielMuseum in Tilburg gaat nieuwe gordijnen maken voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Handwerkgroepen uit het hele land en koningin Máxima verzorgen een deel van het borduurwerk. Het resultaat is dit najaar te zien in het museum, in de tentoonstelling Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap.

De opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst van het Koninklijk Huis aan het TextielMuseum bestaat uit het maken van een eigentijdse versie van de achttiende-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch, één van de ontvangstruimtes in het woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Uit recent onderzoek bleek dat de originele gordijnen te kwetsbaar zijn om terug te plaatsen. Ze moeten geconserveerd en opgeslagen worden.

Detail van het digitale ontwerp voor de nieuwe gordijnen, Liesbeth Stinissen, 2021/2022.

De Haagse ontwerper Liesbeth Stinissen ontwierp de nieuwe gordijnen. De gordijnen worden deels gemaakt met de borduurmachine van het TextielLab. Onder leiding van borduurexpert Anna Bolk voegen ruim honderd handwerkliefhebbers uit  uit het hele land borduursels toe. Ook koningin Máxima borduurt mee aan de nieuwe gordijnen.

Voordat de gordijnen een plek krijgen voor de ramen in het Haagse paleis, zijn ze enkele maanden te zien in het TextielMuseum. De nieuwe gordijnen zijn dan samen met de originelen onderdeel van de tentoonstelling Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap, die plaatsvindt van 15 oktober 2022 tot en met 10 april 2023.

Detail van de originele gordijnen uit 1791, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Foto: Maarten Schuth.

De originele gordijnen maakten deel uit van een geschenk van Ulrich Gualtherus Hemmingson aan Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen in 1791. Hemmingson diende als VOC-gezant en nam het geschenk bij zijn terugkeer naar Nederland mee uit het Chinese Guangzhou (Kanton).

De kronkelende rivier afgebeeld op de originele gordijnen vormde een inspiratiebron voor ontwerper Liesbeth Stinissen. In haar ontwerp vertaalde ze de rivier naar de Nederlandse delta. Het motief van de delta verbindt diverse taferelen in relatie tot de geschiedenis en belangrijke ontwikkelingen voor Nederland, waaronder waterwerken, bruggen en gebouwen. Centraal in het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen, waar we bruggen bouwen en bevolkingsgroepen aan elkaar verbinden.

Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap, 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023 in het TextielMuseum, Tilburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share