Geen categorie

Winter op Schiphol

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Met de winter wil het nog niet zo vlotten in Nederland. Wie winterse landschappen wil zien, moet naar het buitenland. Wachtend op het vliegtuig kan de reiziger alvast in de stemming komen in dependance van het Rijksmuseum op Schiphol. Daar hangt nu een selectie winters werk.

Charles Leickert, Wintergezicht, 1867, collectie Rijksmuseum, Amsterdam

Aan de hand van acht schilderijen toont de kleine expositie de ontwikkeling van het negentiende-eeuwse Nederlandse  winterlandschap. Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw staat de romantiek voorop. Barend Cornelis Koekkoek en Charles Leickert roepen in hun winterlandschappen een idyllische sfeer en liefde voor de natuur op.

De Haagse School probeert rond 1870 de natuur juist realistischer weer te geven en de sfeer van een bepaald moment vast te leggen. Kenmerkend zijn de grijze tonen in het werk van Louis Apol en Anton Mauve. Eind jaren ‘80 van de negentiende eeuw krijgt deze stroming een tegenhanger in het Amsterdams impressionisme. Willem Witsen en Isaac Israëls geven met een kleurrijker palet en vlotte streken impressies van het landelijke of stedelijke leven.

Dutch Winters, t/m 26 maart in Rijksmuseum Schiphol, te vinden op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en F-Pier. Het is elke dag gratis toegankelijk van 06.00 tot 20.00 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share