Geen categorie

Het wachten waard: Must See in Zuiderzeemuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

De musea blijven dicht tot en met zeker 20 april. Ooit gaan ze weer open en dan is er veel moois te zien. De komende tijd lichten we geregeld een expositie uit die volgens ons het wachten waard is. Vandaag: Nederlandse iconen in een nieuw jasje in het Zuiderzeemuseum.

Must See, Souvenirs. Ontwerp: Suzan Hijink.

Zodra het Zuiderzeemuseum weer open mag, is daar de tentoonstelling Must See – Holland in één dag te zien. De expositie met als thema toerisme laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen. Veel daarvan, zoals klederdracht, klompen en visserij vinden hun oorsprong in het Zuiderzeegebied en hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland.

Voor het eerst sinds lange tijd vindt er in het Zuiderzeemuseum weer een groepstentoonstelling plaats in zowel het binnen- als buitenmuseum. Conservator Anne van der Zwaag nodigde vijftien kunstenaars en ontwerpers uit om een site-specific kunstwerk te maken over Nederlandse iconen als molens, kaas en bloemen.

Must See, Visserij en Netten. Ontwerp: Lex Pott.

Ontwerper Lex Pott boog zich over de visserij en maakte een gekleurd net dat als een grote sculptuur boven het taanveld hangt. Beeldend kunstenaar Maze de Boer nam het icoon koeien voor zijn rekening en bedacht voor de oude boerderij Baard twee installaties: een interactieve symfonie getiteld Stemvee en een kinetisch kunstwerk opgebouwd uit overstromende melkbussen – een visuele verwijzing naar massaconsumptie. In de Markerhaven is de Windwijzer van Boris Maas te vinden, waarin Nederland als waterland centraal staat. Maas maakte een grote spiegel die bewegend op de wind naar bakboord en stuurboord wijst.

Must See, Koeien. Ontwerp: Maze de Boer.
Must See, Ansichtkaarten. Ontwerp: Dana Dijkgraaf.

Sander Wassink vertaalde de Nederlandse properheid naar een eigentijdse installatie die ook gaat over hygiëne anno 2021. Hij plaatste meerdere zeepsculpturen op de oude boenstoepjes in het museum als verwijzing naar de wasdagen van weleer en naar het veelvuldig handen wassen van tegenwoordig. Bij de visrokerij kunnen bezoekers gebruikmaken van een van de zeepsculpturen.

In het binnenmuseum spelen meerdere kunstenaars met de rijke collectie van het Zuiderzeemuseum. Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf deed uitgebreid onderzoek naar oude ansichtkaarten en hoe die het beeld van Nederland hebben bepaald. In een multimediale installatie opgebouwd uit vijf reusachtige ansichtkaarten, combineert ze oude foto’s en filmfragmenten met eigentijdse beelden, illustraties, animaties en muziek. Illustrator Suzan Hijink boog zich over een toeristisch icoon dat al eeuwenoud is: het souvenir. Ze creëerde een panorama waarin dezelfde afbeeldingen steeds terugkomen, ook wel bekend als het Droste-effect.

Must See, Kaas. Ontwerp: Studio Kars Boom.

Toerisme ontstond in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. Door COVID-19 gaan mensen nu ook vaker op vakantie in eigen land. Het Zuiderzeemuseum hoopt dat bezoekers Nederland via deze tentoonstelling nog beter leren kennen.

Must See – Holland in één dag, na heropening te zien t/m 24 oktober in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share