Geen categorie

RMO krijgt 1700 jaar oude vogelschaal

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is sinds gisteren een bijna 1700 jaar oude vogelschaal te zien. De schaal dook in 2016 op in het glastuinbouwgebied in de gemeente Rijnsburg. Het is voor het eerst dat een zeldzame schaal van dit type in Nederland aangetroffen is.

Romeinse schaal uit Rijnsburg © provincie Zuid-Holland.

Archeologisch onderzoeksbureau Archol ontdekte de schaal tijdens de opgraving van een ijzertijd-vindplaats in Rijnsburg, in opdracht van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). Geheel onverwachts vonden de archeologen hier een diepere kuil met daarin een crematiegraf uit de laat-Romeinse tijd.

In het graf troffen ze tientallen fragmenten aan van een versierde en kostbare bronzen vogelschaal, die verbrande menselijke resten en bijgaven bevatte. De schaal dankt zijn benaming aan de roofvogelkop aan één zijde van de schaal. Na de vondst is de schaal gerestaureerd door restauratieatelier Restaura.

Romeinse schaal uit Rijnsburg (detail) © provincie Zuid-Holland.

De vondst van de Vogelschaal van Rijnsburg is nationaal én internationaal van groot belang, aldus de provincie Zuid-Holland in een persbericht. “Dat deze schaal in het gebied van de Romeinse rijksgrens (Limes) aangetroffen is, bewijst nu ook eens te meer dat de kuststrook vanaf 300 na Christus na het wegtrekken van de Romeinse troepen, niet ontvolkt raakte maar gewoon bewoond is gebleven.”

De provincie heeft de schaal in bruikleen overgedragen aan het RMO in Leiden. Daar heeft hij een plek gekregen in de nieuwe vaste opstelling Nederland in de Romeinse tijd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share