Geen categorie

Westfries Museum koopt topstuk expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Het Westfries Museum in Hoorn heeft het werk Hommage aan Anny Morpurgo van kunstenaarsduo Snijder&CO gekocht. Het gold als topstuk in de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang, die vanwege de lockdown voortijdig eindigde.

Snijder&CO, Hommage aan Anny Morpurgo, Westfries Museum.

“Een absoluut meesterwerk”, noemt directeur Ad Geerdink de nieuwe aanwinst. “Een prachtige eigentijdse aanvulling op onze collectie historische behangsels.”

Geerdink vindt het kunstwerk een staalkaart van de kennis en kunde van het duo Jaap Snijder en Marcelo Gimenes. Volgens hem heeft het duo het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven ingeblazen. Dat ambacht won vanaf 1777 aan populariteit dankzij de Vaderlandsche Maatschappij in Hoorn. Welvarende burgers lieten hun huizen graag decoreren met handbeschilderde behangsels. Toen de trend begin negentiende eeuw begon uit te doven, werd de behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij sloot de deuren in 1827, nadat de trend was uitgedoofd.

In nog maar een enkel monumentaal pand zijn de behangsels bewaard gebleven, maar het Westfries Museum heeft een serie eerste ontwerpen in de collectie. Rondom deze staaltjes vakmanschap werd de tentoonstelling Ambacht aan de wand opgebouwd, aangevuld met recent werk van Snijder&CO, waaronder Hommage aan Anny Morpurgo. Hierin verwerkten Jaap Snijder en Marcelo Gimenes het levensverhaal van de joodse antiquair en kunstmecenas Anny Wafelman-Morpurgo. “Anny overleefde de concentratiekampen”, vertelt Ad Geerdink. “De liefde voor de kunst en voor schoonheid hielp haar door deze donkere periode heen en dat is dan ook precies de bredere boodschap van het behangsel. Dat kunst het leven zin kan geven.”

De expositie zou tot en met zondag 23 januari te zien zijn, maar moest als gevolg van de lockdown eerder sluiten. Daarom biedt het Westfries Museum iedereen de kans om online alsnog een indruk te krijgen van de tentoonstelling. Op de museumwebsite zijn diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Ad Geerdink over het recent aangekochte werk en een korte lezing van Jaap Snijder en Marcelo Gimenes over hun werkwijze. Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van het boek over de Vaderlandsche Maatschappij geven in hun bijdrage een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share