Geen categorie

Vermeers Brieflezende Vrouw in Brazilië

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Johannes Vermeer (1632-1675), De Brieflezende Vrouw, ca. 1663, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Johannes Vermeers De Brieflezende Vrouw is vanaf vandaag te zien in Brazilië. Het schilderij uit de collectie van het Rijksmuseum maakt momenteel een wereldtournee en hangt tot 10 februari in Museu de Arte in São Paulo.

Johannes Vermeer (1632-1675) liet slechts 35 schilderijen na, waarvan het Rijksmuseum er vier in bezit heeft. Alledaagse taferelen waren Vermeers specialisme en hij was één van de grote meesters van het licht. De vrouw op dit schilderij is zo verzonken in haar brief dat de stilte bijna tastbaar is. De Brieflezende Vrouw uit omstreeks 1663 geldt als één van de mooiste schilderijen van deze kunstenaar.

Het werk is inmiddels volledig gerestaureerd. De restauratie, die meer dan een jaar in beslag nam en eerder dit jaar werd afgerond, bracht enkele verrassingen aan het licht. Zo ontdekten de restauratoren hoe het intense blauw van Vermeer tot stand kwam. Hij bleek een kopergroene onderlaag te hebben aangebracht waardoor de kleur extra diepte krijgt. Nadat het vergeelde vernis was verwijderd, werd dit blauw weer zichtbaar.

Na de stop in São Paulo reist De Brieflezende Vrouw nog door naar het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, voordat het schilderij terugkeert naar Amsterdam. Daar krijgt het doek een prominente plek in het vernieuwde Rijksmuseum, dat op 13 april heropent.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share