Geen categorie

Koning heropent Museum De Lakenhal

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Koning Willem-Alexander opent vanmiddag het vernieuwde Museum De Lakenhal in Leiden. Het museum was bijna drie jaar gesloten vanwege een restauratie en uitbreiding.

Foto: HCVA.

Sinds 1874 is het stadsmuseum gevestigd in de monumentale Laecken Halle uit 1640. Dat gebouw werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Voorheen was dit een keurhal voor het bekende Leidse laken, een wollen stof die wereldwijd verhandeld werd. Door de restauratie is het zeventiende-eeuwse stadspaleis nu weer in volle glorie te bewonderen.

Tijdens een rondleiding door het museum krijgt de koning het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook zal hij stilstaan bij het topstuk Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.

Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Foto: Ronald Tilleman.

Vanaf de heropening zijn in het gerestaureerde museum behalve dat werk ook nog andere bekende topstukken te zien, zoals de Brillenverkoper van Rembrandt en Contra-Compositie VII van Theo van Doesburg. De nieuwe tentoonstellingszalen bieden ruimte aan hedendaagse fotografie uit de collectie. De Vlaamse fotografe Karin Borghouts legde in ruimtelijke stillevens de restauratie en uitbreiding van het museum vast. Van beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen toont het museum de fotoserie van de monumentale installatie Verwoest Huis Leiden.

Museum De Lakenhal wil zoveel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden laten kijken. In het gerestaureerde museumcomplex is een rijke keuze uit de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis te zien aan de hand van zeven kernverhalen. Elf hedendaagse kunstenaars en vormgevers kregen de opdracht in het kader van de restauratie en uitbreiding een bijzondere ingreep te doen in het gebouw. Zo ontwierpen Maarten Kolk en Guus Kusters een ‘Rembrandtpalet’ voor alle collectiezalen, op basis van zeventiende-eeuwse pigmenten en schreef Ilja Leonard Pfeiffer een gedicht, over het verstrijken van de tijd.

Het vernieuwde Museum De Lakenhal is vanaf 20 juni voor iedereen te bezoeken. Tijdens het openingsfestival van 20 tot en met 23 juni is het gratis toegankelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share