Geen categorie

Boijmans toont onbekend beeld Brancusi

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Nieuws

Een tot dusver onbekend beeldhouwwerk van Constantin Brancusi (1876-1957) is vanaf aanstaande zaterdag tijdelijk te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Daar krijgt Tête d’enfant endormie (Hoofd van een slapend kind) een plekje op de tentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture.

Constantin Brancusi, Tête d’enfant endormi, 1906-1907, gips, donkerbruin gekleurd. Particuliere collectie.

Een Franse verzamelaar kocht de gipsen sculptuur op een veiling. De vooraanstaande expert Friedrich Teja Bach heeft recentelijk bevestigd dat het inderdaad een Brancusi is. Volgens conservatoren Francesco Stocchi en Peter van der Coelen is het uitzonderlijk dat een nog onbekend beeld van Brancusi opduikt op een veiling. Volgens hen zijn de werken van Brancusi zeldzaam en bevinden die zich vrijwel allemaal in toonaangevende museumcollecties.

Het oeuvre van Brancusi bevat een aantal terugkerende onderwerpen, die de kunstenaar in verschillende materialen heeft uitgevoerd. Hij onderzocht op die manier diverse effecten, zoals de reflectie van licht. De gesigneerde Tête d’enfant endormie is een vroege versie in de serie. Bijzonder is dat Brancusi het gips schilderde, waardoor het net brons lijkt.

Het kinderkopje met naturalistische trekken valt binnen de traditie van impressionistische tijdgenoten Auguste Rodin en Medardo Rosso. Tegelijkertijd is dit vroege werk een startpunt in Brancusi’s ontwikkeling naar een abstractere stijl, met als eindpunt een volledig gladde eivorm, waarin geen enkele gelaatstrekken meer zichtbaar zijn. Dit proces wordt ook zichtbaar in foto’s die Brancusi zelf maakte. Hij fotografeerde Tête d’enfant endormie en het tien jaar latere werk Le Nouveau-Ne II naast elkaar in zijn atelier.

Het Boijmans besteedt op de expositie behalve aan de beelden van Brancusi ook aandacht aan het werk van Medardo Rossi en Man Ray. Het toont sculpturen samen met de foto’s die zij hiervan maakten. De tentoonstelling geeft zo inzicht in de artistieke praktijk en ontwikkeling van de kunstenaars. Museum Boijmans Van Beuningen ontving voor deze tentoonstelling de Turing Toekenning 2013, een prijs van 450.000 euro die de Turing Foundation tweejaarlijks uitreikt aan het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. De tentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray is te zien van 8 februari tot en met 11 mei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share