Geen categorie

Rijksmuseum betaalt recordbedrag voor koffers op voet

0 0
Read Time:40 Second

André Charles Boulle, coffres-en-tombeau, circa 1688. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Het Rijksmuseum heeft gisteren bij Christie’s Londen de collectie uitgebreid met twee zogenoemde coffres-en-tombeau (koffers op voet). Het Rijksmuseum had een recordbedrag van ruim 3 miljoen euro over voor de zeventiende-eeuwse meubels.

De kasten werden rond 1688 gemaakt door André Charles Boulle, de favoriete meubelmaker van Zonnekoning Louis XIV. In 1672 mocht Boulle zich als hofkunstenaar vestigen in het Louvre, het toenmalige koninklijk paleis in Parijs.

Boulles specialiteit was marqueterie (inlegwerk) in hout, metaal, schildpad en ivoor. De nieuwe aanwinsten van het Rijksmuseum  zijn daar goede voorbeelden van. Boulle-marqueterie was lange tijd een begrip en tot in de negentiende eeuw werden ontwerpen uit Boulles atelier gekopieerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share