Geen categorie

Het universum van de Quays

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Expositie

De eeneiige tweeling Stephen en Timothy Quay (1947) bouwt al jaren aan een raadselachtig en duister oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen. De filmische wereld van de Quays is gevuld met wonderbaarlijke scenario’s over leven en dood. Filmmuseum EYE laat het publiek nader kennismaken met deze filmende broers.

De Quays leggen een grote interesse aan de dag voor met name de Midden- en Oost-Europese cultuur van de afgelopen eeuw. Alle invloeden verwerken ze sinds 1979 in eigenzinnige animatiefilms, waarvoor zij de personages verzinnen, de decors en figuren maken, de semimechanische bewegingen ontwikkelen en het licht- en camerawerk en de montage verzorgen. Ook ontwikkelen ze theater-, dans- en operaprojecten in samenwerking met choreografen en componisten.

Campagnebeeld voor de tentoonstelling.

EYE is het eerste museum in Europa dat uitgebreid aandacht besteedt aan het universum van de gebroeders Quays. Naast korte films en filmfragmenten bestaat de tentoonstelling uit tekeningen (de Black Drawings), kleine installaties en decors (Dormitorium), met daarin de sets van verschillende films. Deze zijn vaak minutieus samengesteld uit gebruikte en doorleefde voorwerpen.

Voor de tentoonstelling is ook rijkelijk geput uit door de gebroeders Quay gebruikte inspiratiebronnen uit de film, literatuur, muziek en grafische vormgeving. Medische apparaten worden getoond naast Poolse affiches, oude Oost-Europese animatiefilms, tekeningen van Bruno Schulz en geesteszieken en objecten uit de anatomie- en pathologieverzameling van Sir Henry Wellcome uit Londen.

The Quay Brothers’ Universum, t/m 9 maart 2014 in filmmuseum EYE, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share