Geen categorie

Waardevol beeld in Tussen Kunst & Kitsch

0 0
Read Time:54 Second

Nieuws

Een van de hoogtepunten van de aflevering van Tussen Kunst & Kitsch die vanavond wordt uitgezonden, is de vondst van een waardevol Afrikaans beeld. Het gaat om een Congolees houten voorouderfiguur, vol met spijkers en met een spiegel op de buik, uit de negentiende eeuw. De sculptuur is 150.000 euro waard, aldus expert Jaap Polak.

Foto: Avro.

Het beeld is een combinatie van een spiegel- en een spijkerfetisj. Dergelijke beelden werden in een schrijn gezet waar een voorouder werd vereerd. Polak: “De spijkers sloeg men in het beeld om de voorouder te prikkelen en actief te houden, om wensen in vervulling te laten gaan of als offer aan de figuur.’’

Volgens de expert is het beeld duidelijk gemaakt door een belangrijk beeldhouwer, de “Henry Moore van de Congo”. De eigenaresse heeft het beeld geërfd van een overgrootvader. Ze toonde zich verrast door het hoge bedrag. “Dan zal ik hem met nog meer respect behandelen!”

Tussen Kunst & Kitsch, vanavond om 20.30 uur bij de Avro op Nederland 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share