Geen categorie

Centraal Museum komt met expositie over Domtoren

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Nieuws

In de week dat bekend werd dat de Domtoren afbrokkelt en toe is aan een opknapbeurt kondigt het Centraal Museum een tentoonstelling aan over dit Utrechtse icoon. Bijna elke Nederlander kent de eeuwenoude toren wel. Maar slechts weinigen weten iets van zijn geschiedenis.

 

Herman Saftleven,Gezicht op de stad Utrecht, ca. 1664. Olieverf op koper, Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden.
Herman Saftleven,Gezicht op de stad Utrecht, ca. 1664. Olieverf op koper, Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden.

 

“Toen Utrecht de wereld was, was de Domtoren al een oriëntatiepunt. Dat is nu nog steeds zo.” Dat zegt Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum. De Domtoren werd in de middeleeuwen gebouwd en staat nog steeds fier overeind. Zelfs de tornado van 1 augustus 1674 deerde hem niet. Sinds die dag is de Dom wel een vrijstaande toren, want het middenschip van de Domkerk stortte wél in.

De tentoonstelling geeft inzicht in hoe het kan dat de Domtoren niet wegwaaide. Samen met het KNMI zocht het museum uit hoe het mogelijk is dat de toren als een van de weinige grote gebouwen in Utrecht het immense noodweer doorstond.

In de tentoonstelling zal volgens het museum blijken dat er geen moeite is gespaard om de toren in de loop der eeuwen overeind te houden. De Dom was en is nog steeds de trots van Utrecht. Al tijdens de bouw in de veertiende eeuw keken de Utrechters naar boven, naar de toren die maar hoger en hoger werd. En dat doen ze nog steeds, samen met de vele toeristen.

De tentoonstelling Trots van de Stad is gebaseerd op het boek De Utrechtse Domtoren van René de Kam, Frans Kipp en Daan Claessen. Het boek vertelt onder meer wie de toren liet bouwen en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. Een speciaal voor de expositie gemaakte time lapse laat in enkele minuten zien hoe de toren ontstond.

Reinier Craeyvanger, De Stadhuisbrug in Utrecht, 1833, olieverf op doek, collectie Centraal Museum.
Reinier Craeyvanger, De Stadhuisbrug in Utrecht, 1833, olieverf op doek, collectie Centraal Museum.

Het Centraal Museum toont behalve (inter)nationale bruiklenen veel objecten uit de eigen collectie en die van Het Utrechts Archief en de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Onder bruiklenen bevindt zich het schilderij Gezicht op de stad Utrecht van Herman Saftleven uit omstreeks 1664. Dit schilderij bevindt zich normaal in Dresden en was nog niet eerder in Utrecht te zien.

Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren, 25 juni t/m 2 oktober in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share