Geen categorie

Witte de With kondigt opnieuw naamswijziging aan

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Witte de With heeft opnieuw aangekondigd zijn naam te veranderen. Het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst wil af van de huidige naam, die verwijst naar marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658).

Witte de With Center for Contemporary Art, 2014. Foto: Bob Goedewaagen (via Wikipedia).

Het besluit is een reactie op een open brief die een groep kunstenaars in juni 2017 richtte aan het centrum. Die nam het centrum kwalijk dat het in een kunstproject over dekolonisatie niet stilstond bij de naamgever van het instituut. Witte de With was een vooraanstaand lid van de VOC, die zich schuldig heeft gemaakt aan gewelddadig kolonialisme. Als korporaal was hij in 1618 actief betrokken bij de verwoesting van de Indonesische stad Jakarta.

Het kunstcentrum is overigens niet vernoemd naar de omstreden officier, maar naar de straat waar het is gevestigd, de Witte de Withstraat. Toch trok het bestuur zich de kritiek aan, schrijft het op zijn website.

“De open brief maakte diepe indruk op het instituut en leidde niet alleen tot een doorbraak in een doorlopend debat over het proces van dekolonisatie in Nederland, maar de kritiek maakte ons ook bewust van onze blinde vlek en de noodzaak om ons werk over de vraagstukken rondom representatie te versterken.”

Het is de tweede keer dat Witte de With de naamswijziging aankondigt. Eerder deed het dat in september 2017, nadat het de open brief ontving. Toen liet het weten de nieuwe naam begin 2018 bekend te maken. Dat gebeurde echter niet.

Het ziet ernaar uit dat de naamsverandering ditmaal wel doorgaat. Op zijn site meldt het kunstcentrum dat de nieuwe naam ingaat op 27 januari 2021.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share