Nieuws

Van Gogh Museum koopt zeldzame brief

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Het Van Gogh Museum heeft dinsdag op een veiling een zeldzame brief van Vincent van Gogh en Paul Gauguin gekocht. Beurtelings deden ze verslag aan hun kunstenaarsvriend Emile Bernard over de intense periode tijdens hun gezamenlijke verblijf in het Gele Huis in Arles. Het is de enige brief die Van Gogh ooit samen met een andere kunstenaar schreef.

Van Gogh en Gauguin schreven de brief ongeveer een week nadat Gauguin in 1888 bij Vincent was ingetrokken in het Gele Huis in Zuid-Frankrijk om als kunstenaarsbroeders samen te werken. Het was de eerste concrete stap om Van Goghs droom werkelijkheid te laten worden: de stichting van een utopische kunstenaarskolonie in Arles.

Brief (detail) van Vincent van Gogh en Paul Gauguin aan Emile Bernard, 1 of 2 november 1888 (brief 716). Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Van Gogh wilde kunstenaar Emile Bernard ook graag naar het zuiden laten komen, en hield hem tot in detail op de hoogte van alles wat er gebeurde. De brief is een visionaire uiteenzetting van hun artistieke samenwerking en de toekomst van de moderne kunst.

Hoewel de brief aan Bernard geschreven is door beide kunstenaars, is hij ook een dialoog tussen Van Gogh en Gauguin zelf. Ze schreven apart van elkaar over hun eerste indrukken van de samenwerking, maar wisten dat de ander de brief ook zou lezen.

Ook geeft de brief een interessante andere inkijk in de werkwijze van de kunstenaars. Zo schrijft Van Gogh: “Nu, wat je zal interesseren – we hebben een paar uitstapjes naar de bordelen gemaakt en waarschijnlijk zullen we daar uiteindelijk vaak gaan werken”.

Het Van Gogh Museum beheert met zeker 875 documenten de grootste collectie brieven van Van Gogh ter wereld. De complete correspondentie van Vincent van Gogh bestaat uit bijna 930 brieven en bijbehorende documenten. Tot de aankoop van de nieuwe aanwinst bezat het museum echter nog geen brieven die Van Gogh schreef aan Emile Bernard.

De brief is voor het eerst voor publiek te zien in een tentoonstelling over Van Goghs brieven. Deze opent op 9 oktober.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share