Recensies

Kunst ‘popt up’ in voormalige boekenwinkel

0 0
Read Time:3 Minute, 12 Second

Recensie

Een kwartier voor openingstijd staan enkele belangstellenden al te wachten voor de ingang van het voormalige gebouw van boekenzaak Broese in Utrecht. De boeken hebben daar plaatsgemaakt voor kunstwerken uit verschillende galeries en tentoonstellingsruimtes. De komende twee weekenden nog − en wellicht langer − is het pand aan de Stadhuisbrug een pop-upmuseum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht, met op de voorgrond werk van Jeroen Schokkin.

Broese, de boekenwinkel die tot voor kort in het gebouw was gevestigd, verhuisde recent naar het oude postkantoor, waar ze veel meer ruimte tot haar beschikking heeft. Omdat er nog geen concrete nieuwe plannen zijn voor het nu leegstaande karakteristieke pand klopten gemeente Utrecht en vastgoedbeheerbedrijf Ad Hoc aan bij Art Utrecht, een platform voor beeldende kunst in de Domstad. Wellicht had die belangstelling om er activiteiten te organiseren.

Werk van Elaine Vis.

Dat had Art Utrecht zeker, maar wat precies, dat was nog niet duidelijk. “We hadden het pand voordat we een plan hadden”, vertelt Oscar Larik, een van de organisatoren. Uiteindelijk ontstond het idee voor een expositie waarin alle aangesloten kunstinstellingen enkele werken konden tonen.

De tentoonstelling is in razendsnel tempo samengesteld. Medio mei kreeg Art Utrecht het gebouw ter beschikking en al op 12 juni gingen de deuren voor het eerst open. Er hoefde dan ook niet heel vertimmerd te worden. Sterker nog: dat mocht helemaal niet. Zelfs de boekenkasten moesten blijven staan. “Waarom, weet ik ook niet”, zegt Larik. “Misschien voor het geval een nieuwe boekenwinkel zich hier gaat vestigen?”

In de kasten hangen nu werken van verschillende kunstenaars. De bordjes die de boekencategorieën aangaven bleven ook hangen. Die kunnen de toeschouwer even op het verkeerde been zetten. Wat heeft dat ene werk met reizen te maken? Helemaal niets! De volslagen willekeurige tekstbordjes geven de presentatie een enigszins surrealistisch karakter en dat past natuurlijk heel goed bij kunst.

Werken van Henny Overbeek.

Omdat de toegang gratis en er ter plekke niets te koop is, hebben de kassa’s van de voormalige boekenwinkel geen functie. Deze heten nu Exkassa, zo genoemd door expositieruimte Exbunker, gehuisvest in een voormalige bunker. Dit is nog zo’n ‘grapje’ dat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van deze expositie.

Hoewel maar liefst veertien galeries werken leverden, oogt de tentoonstelling niet als een allegaartje. De creaties zijn dan wel van uiteenlopende aard (schilderijen, sculpturen van diverse materialen en robotspinnen), toch passen ze bij elkaar. De presentatie schetst een gevarieerd beeld van hedendaagse Nederlandse kunst.

Werk van Boris Anje Tabufor.

En de expositie voorziet duidelijk in een behoefte, blijkt uit het aantal mensen dat al een kijkje kwam nemen. “In anderhalve dag ontvingen we al duizend bezoekers”, vertelt Larik. “Nu het na maanden weer kan, willen mensen weer kunst zien.” Het aantal stijgt sowieso nog, want de komende twee weekenden is Art Utrecht ook nog aanwezig in Broese. En zolang er nog geen nieuwe huurder is, kan de organisatie het pand steeds opnieuw claimen. “We kunnen het gebouw tot 28 dagen vooruit reserveren.”

Wat mij betreft mag Art Utrecht er nog wel een tijdje blijven vertoeven, want het zeer laagdrempelige initiatief is een welkome toevoeging aan het Utrechtse culturele leven. En hopelijk is de eventuele nieuwe huurder ook een culturele instelling. Het pand zou bijvoorbeeld, ook qua locatie − want in het winkelcentrum − een ideale plek zijn voor een museum. En dan het liefst één voor hedendaagse kunst, want dat heeft Utrecht nog niet. Er zijn hier bovendien slechts twee kunstmusea, en dat is toch wel vrij karig voor de vierde stad van Nederland.

Art Utrecht, in ieder geval t/m 28 juni elk weekend in het voormalige pand van Broese, Oudegracht 112 B, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share