Geen categorie

Expositie voor 80-jarige Donald Duck

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Je zou het niet zeggen als je hem ziet, maar Donald Duck is toch echt al tachtig. Museum Meermanno zet de beroemdste eend ter wereld met een tentoonstelling in het zonnetje.

Donald Duck verschijnt voor het eerst in 1934 als bijfiguur in een korte tekenfilm van Walt Disney. De Amerikaanse tekenaar Carl Barks tekende de eend tussen 1942 en 1966 en maakte hem wereldberoemd als stripfiguur. De eend kreeg zelfs zijn eigen weekblad, dat in 1952 een Nederlandse editie kreeg.

Voor de Nederlandse redactie hebben verschillende striptekenaars Donald Duck getekend, onder wie Ben Verhagen, Daan Jippes en Mau Heymans. De expositie toont strips van verschillende tekenaars te zien, met steeds een net iets andere Donald.

Dat Donald Duck een wereldberoemde eend is, tonen de strips uit verschillende landen, van Denemarken tot Italië, van Oostenrijk tot China. Ook wordt Duckstad bezocht door BN’ers, onder wie Sven Kramer (Zwaan Kranig) en Georgina Verbaan (Georgina Verzwaan).

Donald Duck © Walt Disney.

Museum Meermanno toont bijzondere uitgaven van het tijdschrift (zoals de kroningsspecial met Willem-Alexander en Máxima) en besteedt aandacht aan Donald Duck in de reclame. Merken als Zwitsal, Honig en Nutricia gebruikten zijn populariteit om hun producten mee aan te prijzen. Tevens werd de eend ingezet als propaganda. In de Tweede Wereldoorlog bracht Walt Disney tekenfilms uit, met de Donald in de hoofdrol, die de oorlog tegen Duitsland propageerde.

Donald Duck. Al 80 jaar een beroemde eend, 26 augustus 2014 t/m 4 januari 2015 in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share