Geen categorie

Van Goghs wereld komt tot leven

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Recensie

Fotografe Emmy Andriesse reisde begin jaren ’50 in de voetsporen van Vincent van Gogh naar Frankrijk. Daar legde ze Van Goghs onderwerpen vast. Honderd jaar na de geboorte van Andriesse – die zelf een eeuw na Van Goghs geboorte overleed – toont het Van Gogh Museum een kleine, maar mooie selectie van haar foto’s.

Andriesse (1914-1953) bezocht de locaties in de Provence en Auvers-sur-Ois waar de kunstenaar heeft geschilderd en getekend. Met haar camera probeerde ze dichtbij Van Gogh te komen. En daar slaagde ze bijzonder goed in. Enkele foto’s zijn zo goed getroffen dat het lijkt alsof ze ter plaatse was toen de schilder daar met zijn penselen het canvas beroerde.

Links: Vincent van Gogh (1853-1890), Vissersboten bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Emmy Andriesse (1914 - 1953), Het strand van Saintes-Maries-de-la-Mer, 1951-195, ontwikkelgelatinezilverdruk, Van Gogh Museum, Amsterdam © Universiteitsbibliotheek Leiden/Joost Elffers.

 

Zo toog ze naar het strand waar het schilderij Vissersboten bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer ontstond. Op haar foto lijken dezelfde boten op het strand te liggen. De schilder zou elk moment langs kunnen komen.

Nog opmerkelijker is de foto Twee mannen aan tafel, Arles. De man die recht in haar camera kijkt, lijkt verdacht veel op Van Goghs Boer van de Camargue. Hij zou diens kleinzoon kunnen zijn. Dergelijke fraaie details in Andriesse’s foto’s brengt de kijker naar de wereld van Van Gogh. Zijn schilderijen komen tot leven.

De wereld van Van Gogh: Foto’s van Emmy Andriesse in het prentenkabinet, t/m 5 oktober in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share