Geen categorie

Koning opent expositie over kunstkoning

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws / Expositie

Koning Willem-Alexander opent vandaag in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning. De expositie gaat over zijn voorvader koning Willem II, die een grote kunstverzameling had. Een deel is tijdelijk weer samen.

Rembrandt, Man in oosterse kledij, 1632, Metropolitan Museum of Art, New York.

Willem II was een kleurrijke koning die geliefd was bij het volk. Hij was de Held van Waterloo, maar ook was hij ‘kunstkoning’. Hij gaf veel geld uit aan kunst van oude meesters als Rembrandt, Hans Memling en Jan Steen. Zijn schilderijenverzameling werd wereldberoemd. Na zijn plotselinge dood (in 1849) werd de collectie in 1850 echter noodgedwongen geveild. Buitenlandse verzamelaars sloegen hun slag, waardoor de verzameling uit Nederland verdween. Een deel kwam uiteindelijk terecht in gerenommeerde musea.

Die musea hebben voor de gelegenheid schilderijen van onder anderen Rembrandt, Peter Paul Rubens, Leonardo da Vinci, Murillo en Melzi uitgeleend. De tentoonstelling was eerder te zien in de Hermitage in Sint Petersburg, waar ze 460.000 bezoekers trok. In Dordrecht is de expositie aangevuld met topstukken die in Rusland niet te zien waren. Zoals Man in oosterse kledij van Rembrandt uit 1632 uit het Metropolitan Museum of Art in New York. Willem II kocht dat werk in 1845, maar hij kon er zelf slechts vier jaar van genieten.

Vanaf morgen kan het publiek een beeld krijgen van de bijzondere verzameling van de kunstkoning. Voor het Dordrechts Museum is Willem II – Kunstkoning de grootste tentoonstelling in zijn bestaan.

Willem II – Kunstkoning, 5 maart t/m 15 juni in het Dordrechts Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share