Geen categorie

Nederlanders op de Titanic

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Het is op 14 april exact honderd jaar geleden dat de Titanic zonk op zijn eerste reis. Van de 2223 passagiers en bemanningsleden kwamen er 1522 om het leven. Aan boord waren ook enkele Nederlanders, die geen van allen de ramp overleefden. Aan hen wijdt het Maritiem Museum Rotterdam een tentoonstelling.

Ansichtkaart van George Reuchlin aan zijn oudste zoon Henri.

De expositie vertelt het persoonlijke verhaal van de drie Nederlandse opvarenden: een directeur van de Holland-Amerika Lijn, een kok en een stoker. 
 De bezoekers zien de drie Nederlanders in hun eigen omgeving aan boord van de Titanic. In de eersteklas hut ontbreekt het de Rotterdamse jonkheer George Reuchlin aan geen enkele luxe. Als directeur van de Holland-Amerika Lijn is hij uitgenodigd omdat hij een schip in bestelling heeft bij dezelfde werf waar de Titanic is gebouwd. Onderweg stuurt hij liefdevolle brieven en een ansichtkaart aan zijn vrouw en kinderen.

Hendrik Bolhuis werkt als kok in de keuken van het restaurant van de Titanic. Hij bereidt bijzondere gerechten waarmee hij in hotels in Londen, Parijs en Monte Carlo al goede sier maakte. Zijn broer verwacht hem binnenkort met verlof in Groningen.

De derde Nederlander aan boord van de Titanic is Wessel van der Brugge. De avontuurlijke stoker houdt diep in de buik van het schip de ketels gaande. Zijn zus heeft al maanden niets meer van hem gehoord. Zij kan niet vermoeden dat hij aan het werk is op de Titanic.

De persoonlijke bezittingen van George Reuchlin en Hendrik Bolhuis zijn door hun familie jarenlang zorgvuldig bewaard en speciaal voor de tentoonstelling ter beschikking gesteld. De expositie toont originele portretfoto’s en de laatste brieven en ansichtkaart die Reuchlin schreef aan zijn vrouw en kinderen. Van Hendrik Bolhuis is zijn koffer met daarin een kookboek en briefjes van zijn liefje overgeleverd. Wessel van der Brugge ging, zoals de meeste stokers, nagenoeg anoniem ten onder.

Nederlanders op de Titanic, van 11 februari t/m 17 juni in Maritiem Museum Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share