Geen categorie

Openluchtmusea waarschijnlijk weer open vanaf 19 mei

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Als de cijfers het toelaten mogen openluchtmusea en beeldentuinen vanaf woensdag19 mei weer open. Dat maakte premier Rutte gisteren bekend tijdens een persconferentie. De Museumvereniging is echter  van mening dat álle musea veilig open kunnen.

Beeldentuinen mogen waarschijnlijk vanaf 19 mei weer open. Foto; Evert-Jan Pol.

Hoewel deze versoepeling is aangekondigd, besluit het kabinet pas op 17 mei of ze ook doorgaat. pas twee dagen van tevoren definitief genomen. Openluchtmusea en openluchtmonumenten mogen dan weer open, mits zij hun binnenlocaties gesloten houden, met uitzondering van wc’s. De betreffende musea kunnen zelf de afweging maken wel of niet open te gaan.

Andere musea blijven vooralsnog gesloten, al vindt de Museumvereniging dat die ook open kunnen omdat ze vorig jaar al bewezen hadden dat veilig bezoek mogelijk is. De regering wil de binnenmusea echter pas op zijn vroegst op 9 juni openen. Op 1 juni neemt ze daarover een besluit.

Als de musea op 9 juni weer open mogen, moeten bezoekers wel eerst sneltest laten doen als het aan de regering ligt. De Tweede Kamer stemde gisteren in met het wetsvoorstel dat de wettelijke basis biedt om toegangstesten mogelijk te maken. Deze testen zijn dan gratis en kosten geen 7 euro 50, zoals de regering eerst wilde. Mogelijk hoeven mensen die al zijn gevaccineerd geen sneltest te doen.

De Museumvereniging is tegen toegangstesten voor musea. Uit de pilot met sneltesten die plaatsvond in de Museumweek bleek dat het doen van een sneltest voorafgaand aan een museumbezoek voor veel mensen een te hoge drempel. Van de 37.000 beschikbare kaarten werd slechts minder dan de helft geboekt. Een reden was dat mensen voor een sneltest n iet altijd in hun eigen woonplaats terechtkonden.

Lees ook: Zei iemand iets over het beperken van reisbewegingen?

Lees ook: Anderhalve meter? Geen probleem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share