Geen categorie

Lieve regering, open de musea

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Onlangs bezocht ik een tuincentrum, want behalve van kunst houd ik ook van groene cultuur. In de winkel krioelde het van de plantminnende mensen. Voldoende afstand houden was zo goed als onmogelijk. Toch mag dit centrum, net als elke andere niet-essentiële winkel de deuren weer openen, terwijl musea, waar het bewaren van de anderhalve meter afstand uitstekend lukt, gesloten moeten blijven. Waarom is dat? Joost mag het weten. Ik heb het onze kat met die naam gevraagd, maar zij moest het antwoord schuldig blijven.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Toen de regering indertijd besloot dat musea dicht moesten, was de voornaamste reden het beperken van reisbewegingen. Daar viel ook wel wat voor te zeggen, want mensen reizen vaak stad en land af voor een museum.

Afgelopen dinsdag maakte premier Rutte echter bekend dat mits de cijfers het toelaten pretparken vanaf 19 mei weer bezoekers mogen ontvangen. Het eerder genoemde argument gaat dus niet meer op. De meeste mensen moeten toch echt wel een eindje reizen voor een bezoek aan zo’n amusementstempel. Lang niet iedereen heeft er immers één in de achtertuin.

Zaal in Stedelijk Museum Vianen.

De musea hebben inmiddels bewezen dat ze veilig open kunnen. Vorig jaar werkten ze met een reserveringssysteem waardoor slechts een beperkt aantal mensen gelijktijdig over de vloer kwam. Om de doorstroom verder te reguleren, zijn er in de musea tevens eenrichtingslooproutes, die iedere bezoeker ook netjes volgt. Heel anders is dat in bouwmarkten, tuincentra en andere druk bezochte winkels, waar iedereen vaak nog steeds kriskras door elkaar loopt.

Dat de musea nog steeds gesloten moeten blijven, terwijl drukke winkels en straks waarschijnlijk ook de pretparken wel weer open mogen, is daarom niet langer uit te leggen. Je zou bijna gaan denken dat deze regering een hekel heeft aan musea.

Waarschijnlijker is het dat de verschillende ministers niet heel vaak een museum bezoeken en daardoor niet snappen hoe het er daar aan toe gaat. Als ze er eens wat vaker zouden komen, zouden ze kunnen weten dat een museumbezoek volledig coronaproof kan plaatsvinden. In een museum voel ik me volstrekt veilig, maar in het tuincentrum toch een heel stuk minder.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de musea op 9 juni dan toch eindelijk de deuren weer mogen openen. Het is te hopen dat die nieuwe streefdatum ook daadwerkelijk wordt gehaald. Voornamelijk de kleinere musea houden het namelijk niet veel langer vol zonder de nodige inkomsten. Ze moeten snel weer mensen kunnen ontvangen die de kas flink komen spekken.

Lieve regering, open de musea, het kan echt!

Dit is een column. Klik hier voor meer columns.

Lees ook: Zei iemand iets over het beperken van reisbewegingen?

Lees ook: Anderhalve meter? Geen probleem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share