Geen categorie

Kunst kijken in een ex-tuin

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Recensie

Op mijn terugweg naar huis merk ik in een tuin een opmerkelijk beeld op. Ik blijf even staan en geef mijn voeten de rust waarnaar ze zo verlangen. De weinig slimme beslissing om direct acht kilometer te lopen op nieuwe schoenen hebben ze me nog niet vergeven.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

De drie meter hoge mensfiguur valt al van ver op, en niet alleen door diens lengte. Op zijn hoofd draagt hij iets wat mij nog het meest doet denken aan een rieten mand. In zijn rechterhand houdt hij een tweede exemplaar vast. De voeten van de man lijken te zijn ingemetseld in een berg bakstenen.

De manden behoren blijkbaar tot een verzameling van de man, want de titel van het werk luidt The Collector (de verzamelaar). De maker, de 24-jarige kunstenaar Ernest Bessems, legt hiermee zijn worsteling met de opgelegde identiteit in diens jeugd bloot.

Ernest Bessems, The Collector.

Het beeld is onderdeel van het project EXtuin van Stichting EX. Deze organisatie tovert uiteenlopende locaties in Utrecht uit tot expositieruimtes. In het Wilhelminapark staat EXbunker, een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog en aan de Nijverheidskade ligt EXboot, ooit een prostitutieboot. Elke maand zijn daar nieuwe tentoonstellingen te zien. Sinds februari van dit jaar is er een nieuwe ex: EXtuin. In verschillende tuinen op populaire wandelroutes in Utrecht is de komende maanden onverwachte kunst te zien.

Stichting EX ontwikkelde dit project zodat ze in tijden van corona toch kunst kon tonen. EXbunker en EXboot moesten immers net als alle andere expositieruimtes hun deuren sluiten. Kunst kijken op openbare plekken in de buitenlucht is gelukkig wel nog steeds mogelijk.

De komende tijd kunnen wandelaars op verschillende plekken in Utrecht kunstwerken tegenkomen. Ga er vooral eens op uit en geniet van gratis kunst in de openlucht. Een extra ommetje maken is ook alleen maar goed in deze tijd waarin we vaker binnen zitten. Wel zo gezond ook met het oog op het kwijtraken van al die extra coronakilo’s.

EXtuin, de komende maanden in verschillende Utrechtse tuinen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share