Geen categorie

Boijmans toont 6 Bruegels

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Nieuws / Expositie

Uit de hele wereld zijn vijf panelen van Pieter Bruegel de Oude overgebracht naar Museum Boijmans Van Beuningen. Daar komen ze samen voor de tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel, die morgen opent. In totaal ziet de bezoeker zes Bruegels. Niet eerder waren zoveel werken van de zestiende-eeuwse schilder op één plek te zien.

Pieter Bruegel de Oude, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip, 1565. Paneel, 37 x 55,5 cm, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel.
Pieter Bruegel de Oude, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip, 1565, paneel, 37 x 55,5 cm, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel.

 

Het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526 -1569) bestaat uit ongeveer 40 werken, die stuk voor stuk kwetsbaar zijn. Musea zijn daarom voorzichtig met het uitlenen van deze panelen.

Museum Boijmans Van Beuningen toont nu in één tentoonstelling De Toren van Babel(uit de eigen collectie), De vogelnestrover, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip uit Brussel, Drie soldaten uit New York, De kreupelen en De dronkaard in het varkenskot. Dat laatste paneel, uit een particuliere verzameling, maakt zijn tentoonstellingsdebuut. Dat is tevens het oudste werk van de zes.

Dit paneel, gebaseerd op een middeleeuws gezegde, toont een groep mensen die een man in een varkensstal duwen. Het is geschilderd op de achterzijde van een teljoor (een middeleeuws bord) en dankt daaraan zijn ronde vorm.

Pieter Bruegel de Oude, De dronkaard in het varkenskot, 1557, paneel, diameter 18-20 cm, particuliere collectie.
Pieter Bruegel de Oude, De dronkaard in het varkenskot, 1557, paneel, diameter 18-20 cm, particuliere collectie.

Winterlandschap met schaatsers en vogelknip toont een winters tafereel met schaatsende menigten. De Nederlander is wereldberoemd om dit thema. Van dit werk zijn maar liefst 120 kopieën bekend uit de zeventiende eeuw. Tot op de dag van vandaag siert dit tafereel menig gebruiksvoorwerp.

Het Boijmans toont de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude samen met werk van onder anderen Jeronimus Bosch, Lucas van Leyden en Pieter Aertsen. De kunstwerken weerspiegelen met ironie en zelfspot de maatschappij in de zestiende eeuw.

De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel, 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share