Geen categorie

Amsterdam Museum toont trouwtafel Willem-Alexander en Máxima

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Trouwtafel Marijke van der Wijst. Copyright Alexander van Berge.

Het Amsterdam Museum besteedt op verschillende manieren aandacht aan het tinnen huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ze trouwden voor de wet op 2 februari 2002 (02-02-‘02). Het museum toont bijvoorbeeld de ceremoniële tafel waaraan het burgerlijke huwelijk werd voltrokken.

Deze tafel, ontworpen door Marijke van der Wijst, werd twee jaar geleden door de gemeente Amsterdam aan het Amsterdam Museum geschonken. Daar is de tafel te gebruiken tijdens huwelijksvoltrekkingen.

Interieurarchitect Marijke van der Wijst (1940) kreeg indertijd van de gemeente Amsterdam de opdracht om de inrichting van de tijdelijke trouwzaal in de Beurs van Berlage te verzorgen. De tafel was een onderdeel van de inrichting en was bijzonder door het uitschuifbare blad. Dat maakte mogelijk dat het paar kon blijven zitten tijdens het ondertekenen van de huwelijksakte. Het meubel is te bezichtigen van 1 tot en met 14 februari in de gratis toegankelijke Schuttersgalerij van het museum.

Ter gelegenheid van het tinnen huwelijk toont het museum in de modevitrine in de zolderzaal ook een aantal trouwjurken uit de collectie. In Museumcafé Mokum wordt vanaf 2 februari de korte film Maria & Mohamed  van Claudia Lisboa vertoond. Maria is Nederlandse en als katholiek opgevoed. Ahmed komt uit Egypte en is moslim. Zij trouwden in Amsterdam en de film toont de huwelijksceremonie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share