Geen categorie

TIN wil naar Stopera als Theatermuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Als het aan het Theater Instituut Nederland (TIN) ligt, verhuist het in 2013 naar de Stopera in Amsterdam en gaat het dan verder als het Theatermuseum. Dat maakte het TIN vandaag bekend.

De Stopera.

Onlangs besloot staatssecretaris Zijlstra van OCW dat het instituut vanaf volgend jaar geen subsidie meer krijgt. Als museum komt het echter nog wel in aanmerking voor een rijksbijdrage. Het plan en de aanvraag hiervoor worden voor 1 februari bij het rijk en bij de gemeente Amsterdam ingediend. Voor de zomer adviseert de Raad voor Cultuur de staatssecretaris, waarna het kabinet op Prinsjesdag een definitieve beslissing over het Theatermuseum bekendmaakt.

In de Stopera (samentrekking van stadhuis en opera) krijgt het museum de beschikking over ruim 2.000 vierkante meter voor tentoonstellingen en andere activiteiten. In het museum – en in het naastgelegen Muziektheater – kan het publiek dan de wereld voor en achter de schermen van de theatervoorstelling beleven. De collectie van het Theatermuseum, die zo’n vier eeuwen theatergeschiedenis bestrijkt, wordt er in een actuele context geplaatst.

“Het Theatermuseum is van harte welkom op deze plek waar kunst en politiek samenkomen”, aldus de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels. “Het sluit perfect aan bij onze ambitie om in deze stad meer te doen met dezelfde gebouwen. In een tijd dat er bij iedereen minder geld is, zijn dit de oplossingen waar we naar zoeken. Ik neem aan dat het rijk dit ook zo ziet.”

Het Theatermuseum vestigt zich voorlopig tot eind 2016 in de Stopera. Dat past bij de visie van het TIN, dat in 2008 zijn vaste verblijfplaats aan de Herengracht in Amsterdam verliet. “We zoeken geen huis voor de eeuwigheid”, aldus directeur Henk Scholten. “Deze locatie in het hart van Amsterdam biedt natuurlijk prachtige kansen. Het is de bedoeling dat het museum verder trekt naar een andere ongebruikte plek of ruimte, om die samen met de buurt of stad weer een publieke functie te geven.”

Dat het instituut verder gaat als museum, ligt voor de hand. Het museum bestaat in feite al, sinds 1925, maar ging in 1992 op in het TIN.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share