Geen categorie

Grafiek van een beeldhouwer

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Oswald Wenckebach (1895-1962) is met name bekend om zijn beeldhouwwerk. Zijn Monsieur Jacques staat bij de ingang van het Kröller-Müller Museum in Otterlo en op de Coolsingel in Rotterdam. Wat veel mensen niet weten is dat hij eigenlijk werd opgeleid tot schilder, tekenaar en graficus. Museum Noordwijk besteedt daarom aandacht aan zijn houtsneden.

Oswald Wenckebach, De vlucht naar Egypte, houtsnede. Foto: W.O. Wenckebach.

In 1914 vertrok Wenkebach naar Wenen om daar aan de Akademie der bildende Künste een opleiding te volgen. Hij specialiseerde zich in de houtsnede en hij maakt er een tijdlang minstens één per dag. Vier jaar later keerde hij terug naar Nederland en vestigde zich in een klein vervallen visserswoninkje aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee. Hij bleef houtsneden maken, maar ging ook aan de slag met een etspers en produceerde daarmee etsen en litho’s.

Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, maakte hij sieraden en gebruiksvoorwerpen. Ook vervaardigde hij in Noordwijk zijn eerste beelden in hout. Maar het grootste deel van zijn tijd besteedde hij aan schilderijen en grafiek.

Dat we zijn schilderijen niet kennen, komt door Wenckebach zelf. In 1922 nam hij namelijk een rigoureus besluit. Op een avond vergaarde hij al zijn schilderijen, maakte daar een grote stapel van en stak alles in brand. Hij was geen schilder meer, maar een beeldhouwer. Zijn houtsneden bleef hij echter tot in de jaren ’30 exposeren. Museum Noordwijk toont er 94.

Grafiek van een beeldhouwer – De houtsneden van Oswald Wenckebach, t/m 14 september in Museum Noordwijk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share