Geen categorie

Hermitage Amsterdam maakt exposities tot 2020 bekend

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Nieuws

Hermitage Amsterdam heeft zijn tentoonstellingsprogramma tot en met 2019 bekendgemaakt. Een van de geplande exposities is Hollandse Meesters. Deze vindt plaats in het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018.

Hermitage Amsterdam wilde al langer Hollandse meesters uit de collectie van het moedermuseum in Sint Petersburg naar Amsterdam halen en met deze tentoonstelling gaat die wens in vervulling. De collectie Hollandse Meesters (schilderijen, prenten en tekeningen) van de Hermitage is een van ’s werelds grootste. Peter de Grote was gehecht aan zeegezichten en Catharina de Grote kocht grote werken als De veroordeling van Haman (ca. 1665) van Rembrandt. Ook buiten de tsarenfamilie werd verzameld. Graaf Semjonov-tjan-Sjanski verzamelde in de negentiende eeuw hartstochtelijk werken van onder anderen Honthorst, Ruysdael, Post en Lastman.

Francisco de Goya y Lucientes, Portret van de actrice Antonia Zárate, 1810–11. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg. Te zien op de expositie Spaanse kunst (winter 2015-zomer 2016).

Iets eerder – in de winter van 2015 (tot en met de zomer van 2016) – besteedt Hermitage Amsterdam aandacht aan Spaanse kunst. Aan de hand van toegepaste kunst (zoals majolica, wandtapijten en wapens) en schilderijen vertelt de Hermitage het verhaal van de vorming en ontwikkeling van Spanje, van de vijftiende tot negentiende eeuw, met een hoofdrol voor het Spaanse hof. Te zien zijn onder meer topstukken als De heiligen Peter en Paul (1587–92) van El Greco, Het middagmaal (ca. 1617) van Diego Velázquez en De actrice Antonia Zárate (1810–11) van Fransisco Goya.

De eerstvolgende expositie is Dining with the Tsars, die duurt van 6 september 2014 tot en met 1 maart 2015. Op deze tentoonstelling zijn acht serviezen uit de Hermitage in Sint Petersburg te zien. De serviezen, op tafels met gedecoreerde tafelstukken, tonen de grandeur van de banketten die de tsaren hielden. De grootste pronkserviezen zijn die van Catharina de Grote, zoals het Servies met de Groene Kikker (Wedgwood) en het Servies met de Cameeën (Sèvres, Parijs).

Op dit moment, en nog tot en met 5 september, staat Hermitage Amsterdam in het teken van de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Deze gaat over de lang verdwenen beschavingen langs de legendarische Zijderoute. Deze handelsroute liep eeuwen geleden langs koninkrijken, kloosters en nomadenstammen. Dankzij ruim 260 objecten, waaronder muurschilderingen en kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud en terracotta krijgt de bezoeker een beeld van deze route.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share