Geen categorie

Tekeningendoolhof van Michael Tedja

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Recensie

Michael Tedja (1971) is schrijver en kunstenaar; hij publiceert romans en maakt schilderijen en tekeningen. Beide disciplines komen samen in een origineel vormgegeven tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Michael Tedja, Labyrint (detail), 2011-2017.

“De hoofdmoot van de tentoonstelling Michael Tedja. Hypersubjective. wordt gevormd door een overweldigende installatie”, schrijft het museum in een persbericht. En dat is niets te veel gezegd, want overweldigend is Labyrint zeker.

Zoals de titel van het werk al doet vermoeden, is het een soort doolhof waarin de bezoeker kan ronddwalen. In plaats van een groene heg vormen 134 metershoge tekeningen hier echter de omheining. Omdat je niet over de wanden heen kunt kijken, is het telkens weer een verrassing wat er om de hoek wacht.

Voor mensen met claustrofobie is deze installatie misschien niet heel geschikt. Omdat de tekeningen het zicht blokkeren op wat verderop, weet je nooit waar de uitgang is. Dit zou verstikkend kunnen werken. Tegelijkertijd ligt daarin ook de kracht van het werk.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Michael Tedja, Labyrint (detail), 2011-2017.

Tedja maakte de reusachtige tekeningen in dezelfde periode waarin hij zijn roman De Briljante Man schreef. Deze verscheen eerder dit jaar bij de Utrechtse uitgeverij IJzer. De tekeningen sluiten aan bij het boek; thema’s als racisme, kunst, kunstenaarschap, schrijverschap, maatschappelijke chaos komen in beide werken voor.

De tekeningen zijn daardoor niet altijd even toegankelijk, maar visueel overdonderen ze. Het formaat draagt daar uiteraard ook aan bij. Er is niet aan te ontkomen.

Michael Tedja – Hypersubjective, t/m 14 oktober in het Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share