Geen categorie

Boijmans koopt beeld Rosso

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een groot werk van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso gekocht. Het betaalde 1,9 miljoen euro voor het beeld Femme à la voilette uit 1923. De sculptuur is in het museum te bewonderen tussen werken van (post-)impressionisten als Degas, Cézanne en Monet.

Medardo Rosso, Femme à la voilette, 1895 (gegoten 1919-1923). Met links in beeld: Paul Cézanne, landschap bij Aix met de Tour de César, 1895. Foto: Aad Hoogendoorn.

 

Het is volgens het museum zeer uitzonderlijk dat een in was gegoten sculptuur van Rosso (1858-1928) op de markt komt. Vrijwel alle werken van de kunstenaar bevinden zich al in museumcollecties. Femme à la voilette was al eerder te zien in het Boijmans. Het maakte deel uit van de succesvolle voorjaarstentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray.

Gedurende de expositie kreeg het museum de kans dit werk te kopen van de Lauder Collection, van de zoon van Estée Lauder en Joseph Lauder; oprichters van het beroemde cosmeticamerk. Met steun van onder meer het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt en particulieren kon het museum het beeld aankopen.

Femme à la voilette is een centraal werk in het oeuvre van Rosso en binnen dit thema zijn persoonlijke favoriet. Rosso slaagde er uitzonderlijk goed in het ‘vluchtige moment’ vast te leggen, zoals in het impressionisme in zwang was. Meer dan 28 jaar poogde hij het vloeiende beeld te vangen van een vrouw die de trappen van een kerk in Parijs afdaalt. Dit werk is de laatste versie die Rosso van dit thema maakte. Het fijne gladde gezicht komt tevoorschijn vanuit een grof reliëfrijk oppervlak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share