Geen categorie

Deurstopper blijkt kostbare dolk

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Norwich Castle Museum in Engeland heeft een bijzondere ceremoniële dolk aangekocht. Het gebogen object uit de bronstijd werd twaalf jaar geleden opgegraven en bracht zijn tijd tot 2013 door als deurstopper. Een dure deurstopper, zo blijkt achteraf, want het museum betaalde er omgerekend een kleine 52.000 euro voor.

Het museum kon de dolk, ook wel bekend als de Rudham Dirk, aankopen dankzij een aanzienlijke financiële bijdrage van het National Heritage Memorial Fund. Volgens dit fonds is de dolk zeer zeldzaam. In Europa zijn slechts zes van dit soort ceremoniële wapens bekend: twee in Frankrijk, twee in Nederland en nu ook twee in Groot-Brittannië. De andere Britse dolk werd gevonden in 1988 en bevindt zich in het British Museum.

De Rudham Dirk, collectie Norwich Castle Museum, Norwich.

De Rudham Dirk is extra bijzonder vanwege zijn formaat. De dolk meet 86 centimeter en is daarmee drie keer zo groot als andere dirken (lange dolken) uit de bronstijd. De dolk is zó groot en zwaar dat het nooit geschikt is geweest als wapen.

Toen de dolk werd gevonden, was hij al gebogen. Deskundigen vermoeden dat dit duizenden jaren geleden opzettelijk is gebeurd. In de bronstijd was het normaal dat ceremoniële wapens ritueel werden verwoest voordat ze werden begraven.

Pas vorig jaar werd duidelijk dat de ‘deurstopper’ bijzonder was. De eigenaar, die het object in 2002 had gevonden tijdens het ploegen van zijn land, liet het toen onderzoeken door de Identification and Recording Service van Norfolk. Deze instelling houdt zich bezig met de registratie van archeologische vondsten in dat graafschap. Vervolgens verkocht hij het aan het Norwich Castle Museum in Norwich.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share