Geen categorie

Groninger Museum koopt werk Henk Helmantel

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Het Groninger Museum heeft een werk van Henk Helmantel aangekocht. Met steun van de BankGiro Loterij kocht het Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam uit 2012 rechtstreeks van de kunstenaar.

Henk Helmantel, De noordmuur van de Nicolaikerk in Appingedam met doorkijk naar de sacristie, olieverf op paneel. © Groninger Museum.

 

Helmantel (1945), geboren en woonachtig in Westeremd, is een van de bekendste en succesvolste kunstenaars uit de provincie Groningen. Werk van hem ontbrak echter tot nu toe in de collectie van het Groningse museum. “Het Groninger Museum hoort werk van Henk Helmantel in de collectie te hebben”, vindt directeur Andreas Blühm. “Helmantel is een kunstenaar die weliswaar oppervlakkig gezien in de stijl van de oude meesters werkt, maar zijn composities en kleurgebruik zijn wel degelijk door de moderne en abstracte kunst beïnvloed.”

“Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van de vraag of ik mee wilde doen met de manifestatie Feest van de Geest rond Pinksteren met exposities in een aantal Groninger Kerken”, aldus Helmantel. “We zien de noordmuur van een oude kerk met tal van details, op het eerste gezicht zeer realistisch weergegeven. Maar dit is meer dan een gewoon ‘portret’ van een gebouw. Het boeiende vond ik de ritmiek van de verschillende vormen die de realiteit ook als een abstracte compositie laat ervaren.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share