Geen categorie

Schots impressionisme in Drents Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws / Expositie

Het Drents Museum besteedt komend najaar met een grote tentoonstelling aandacht aan The Glasgow Boys, een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen van hun tijd. Het is voor het eerst sinds 1900 dat deze Schotse kunstenaars buiten Groot-Brittannië een overzichtexpositie krijgen.

John Lavery, The tennis party, olieverf op doek, 1885, collectie Aberdeen Art Gallery & Museums Collections, Aberdeen.
John Lavery, The tennis party, olieverf op doek, 1885, collectie Aberdeen Art Gallery & Museums Collections, Aberdeen.

 

The Glasgow Boys was een groep van circa twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie, die bevriend waren en er samen op uittrokken om te schilderen. Zij zetten zich af tegen de gevestigde orde en waren vanaf midden jaren 1880 succesvol met hun vernieuwende werk. Zij volgden opleidingen in Parijse ateliers en reisden zelfs naar Japan. Geïnspireerd door de schilders van Barbizon en de Haagse School schilderden zij naturalistische landschappen en voorstellingen van het boerenleven.

 

Ook waren ze geïnteresseerd in de Franse impressionisten. Typerende aspecten van het impressionisme zijn in hun werk terug te vinden, zoals de beleving van het moment (impressie), de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur en een schetsachtige werkwijze.

James Guthrie, A hind’s daughter, olieverf op doek, 1883, collectie Scottish National Gallery, Edinburgh.
James Guthrie, A hind’s daughter, olieverf op doek, 1883, collectie Scottish National Gallery, Edinburgh.

De tentoonstelling richt zich op de bloeiperiode van de groep, tussen 1880 en 1900. Het Drents Museum toont vanaf 22 september meer dan tachtig schilderijen en veertig werken op papier van tien Glasgow Boys. Met natuurgetrouwe Schotse landschappen, voorstellingen van boerenkinderen in ingetogen kleuren, decoratieve en symbolistische schilderijen met sprankelende kleurcontrasten en beelden van het moderne leven in de stad.

Voor deze presentatie werkt het Drents Museum nauw samen met musea uit Glasgow, Edinburgh en Aberdeen. De tentoonstelling is de eerste in de serie Kunst rond 1900 in internationaal perspectief.

The Glasgow Boys, 22 september 2015 t/m 7 februari 2016 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share