Geen categorie

Jeff Mills componeert in Rembrandthuis

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

Het huis waar Rembrandt ooit woonde en werkte krijgt in oktober een opmerkelijke tijdelijke bewoner. Techno-dj en -producer Jeff Mills neemt van op 15 oktober zijn intrek in het Rembrandthuis. Tijdens de twintigste editie van Amsterdam Dance Event (ADE) componeert hij in Rembrandts oude atelier drie nieuwe stukken. Daarbij laat zij zich inspireren door Rembrandts Filosoof in Meditatie.

Mills laat zich die donderdag ’s ochtends opsluiten in het atelier, om door het ochtendlicht geïnspireerd te worden. Zoals in de zeventiende eeuw Rembrandts creatieve geest op exact die plek ook door de lichtinval werd geraakt. Aansluitend geeft de muzikant in het Vlaams cultuurhuis Brakke Grond (Amsterdam) een lezing over zijn ervaringen.

“De omgeving waar de artistieke creaties gemaakt worden, kunnen net zo belangrijk zijn als het verhaal van de kunst zelf”, aldus Mills. “Sfeer heeft vaak directe invloed op de manier waarop de boodschap wordt overgebracht. Deze heilige plaatsen zijn vaak bescheiden plekken en onthullen een weerspiegeling van het ware karakter van de kunstenaar. Dromen en visioenen komen hier tot leven en worden slechts van kritiek voorzien door de maker zelf voordat hij wordt tentoongesteld aan de rest van de wereld.”

Jeff Mills.
Jeff Mills.

“Opnemen en geluid afstemmen op locatie is niet nieuw, maar in dit geval is het ongekend omdat ik in de live-opname de sfeer van de kamer terug wil laten komen. Ik ga dus niet zomaar opnemen in de ruimte, maar de originele akoestiek van de ruimte gebruiken in de opname.”

Het is de eerste keer dat Museum het Rembrandthuis samenwerkt met het ADE.

“De techno scene is altijd vooruitstrevend geweest”, verklaart Michael Huijser, algemeen directeur Het Rembrandthuis, de samenwerking. “Jeff Mills was de leermeester voor de huidige generatie net zoals Rembrandt dat was voor zijn leerlingen.”

Het Amsterdam Dance Event vindt plaats van 14 tot en met 18 oktober.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share