Geen categorie

Onbekende Mondriaan duikt op bij Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Bij Christie’s Amsterdam is een onbekende aquarel van Piet Mondriaan opgedoken. Het figuratieve werk toont een landschap vlakbij Arnhem, waar Mondriaans familie vanaf 1901 woonde.

Piet Mondriaan, Landschap bij Arnhem, ca. 1903. Foto: Christie’s Images ltd.
Piet Mondriaan, Landschap bij Arnhem, ca. 1903. Foto: Christie’s Images ltd.

Het blauwgroene Landschap bij Arnhem uit omstreeks 1903 komt uit een Nederlandse privécollectie. De voorstelling vertoont een gelijkenis met die op een schilderij dat Mondriaan rond dezelfde tijd maakte: Velden met uitzicht op Arnhem vanuit het noorden. Op beide werken is een klein puntje van de toren van de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem zichtbaar.

Het komt niet vaak voor dat er van een beroemd kunstenaar werk wordt gevonden dat nog niet helemaal bekend was. De aquarel kwam zelfs niet voor in catalogi. In de oeuvrecatalogus waaraan het RKD momenteel werkt, krijgt ze wel een plek.

Christie’s Amsterdam veilt Landschap bij Arnhem op dinsdag 13 december. Het heeft een geschatte waarde van tussen 120.000 en 180.000 euro.

Er komt die dag ook nog een andere figuratieve Mondriaan onder de hamer bij het veilinghuis: Tak met twee Japanse lelies. Christie’s schat de waarde van deze aquarel op 180.000 tot 220.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share