Geen categorie

Museum schenkt aan ander museum

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

De collectie van Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is flink uitgebreid dankzij een schenking van het Nationaal Militair Museum. Het gaat om zo’n zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen uit Iran van duizenden jaren oud.

 

Een deel van de overgedragen wapens en sieraden. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.
Een deel van de overgedragen wapens en sieraden. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.

 

De objecten waren vanaf de jaren 60 onderdeel van de vaste expositie van het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in het Pesthuis te Leiden. Maar na verhuizingen naar Delft (1986) en Soest (2014) verdwenen de voorwerpen in het depot. Volgens het Rijksmuseum van Oudheden zijn ze in Leiden een waardevolle aanvulling voor de Nabije Oosten-collectie. Door de schenking zijn ook wapens er nu goed in vertegenwoordigd.

Ook kreeg het museum paardentuig, arm- en halsbanden en vaatwerk van brons uit Iran, uit de periode 2600 tot 600 voor Christus. Onder de objecten bevinden zich een speld van brons versierd met een gevleugeld fabelwezen en een schild met ingekraste roofdieren.

Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Het bronswerk uit Luristan is beroemd vanwege de goede kwaliteit en het hoogstaand vakmanschap. Het is vaak te herkennen aan de versiering met sterk gestileerde diermotieven. De bronzen voorwerpen zijn uitsluitend gevonden in grafvelden. Vermoedelijk gaat het om de graven van een rondreizend volk.

Een deel van de aanwinsten is vanaf vrijdag 9 december te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share