Geen categorie

Expositie op het spoor

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

Een oude rode posttrein staat op spoor 4 van station Utrecht Centraal. Ja, PostNL heeft het druk, maar nee, het zet geen museumstukken in. Het Spoorwegmuseum daarentegen, doet dat wel. De trein doet tijdelijk dienst als expositieruimte.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De trein bevat de tentoonstelling Utrecht Centraal, die al sinds 2 november in het Spoorwegmuseum te zien is. Omdat het museum een week gesloten is in verband met het Allerhande Kerstfestival wijkt het heel even uit naar het onderwerp van die expositie. In een toepasselijke periode, want de vernieuwde stationshal wordt vandaag officieel geopend.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Deze reproductie van een aquarel toont het station in 1866.
Deze reproductie van een aquarel toont het station in 1866.
De oude posttrein.
De oude posttrein.

 

Utrecht Centraal toont de ontwikkeling van het stationsgebied vanaf 1843 tot nu. Nostalgische foto’s en reproducties van schilderijen laten zien dat er in de tussenliggende jaren veel is veranderd. Mooie gebouwen maakten uiteindelijk plaats voor het minder flatteuze Hoog Catharijne.

Een oude vogelverschrikker.
Een oude vogelverschrikker.

Ook op het perron zag het er ooit heel anders uit. Ooit stonden daar indrukwekkende vogelverschrikkers, in de vorm van mechanische uilen. Druk op de rode knop en schrik je een hoedje.

Utrecht Centraal, t/m 11 december op spoor 4 van station Utrecht Centraal en daarna t/m 5 februari 2017 weer in Het Spoorwegmuseum, Utrecht

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share