Geen categorie

Drents Museum haalt Dode Zeerollen naar Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Het Drents Museum in Assen is er andermaal in geslaagd een bijzondere expositie naar Nederland te halen. Het duurt nog even, maar de tentoonstelling van Dode Zeerollen in 2013 zou wel eens een grote publiekstrekker kunnen worden.

Foto: www.overgeloven.nl.

De expositie toont originele Bijbelse manuscripten en objecten en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen. De teksten op de wereldberoemde Dode Zeerollen (uit de derde eeuw voor tot de eerste eeuw na Christus) geven inzicht in de geschiedenis van het jodendom en christendom.

Ook zullen er objecten te zien zijn uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden, net als het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an, als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw beschouwd. Aan het terracottaleger wijdde het Drents Museum in 2008 een zeer succesvolle expositie.

De tentoonstelling over de Dode Zeerollen zal exclusief voor Nederland in het Drents Museum te zien zijn. Hiervoor werkt het nauw samen met het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, één van de internationaal erkende instituten dat onderzoek doet naar de rollen.

De tentoonstelling past in het beleid van het Drents Museum dat zich vooral wil profileren met tentoonstellingen over internationale archeologie. Na Terracotta Leger van Xi’an presenteerde het in 2010 de expositie Goud uit Georgië en op dit moment is er de grote tentoonstelling De Gouden Eeuw van Chinate zien. Volgend jaar is er aandacht voor Vikingen en in 2014 voor mummies.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share