Geen categorie

Willem Diepraam schenkt oeuvre aan Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Willem Diepraam, Paramaribo, Poptjii-Djari (Suriname), 1975.

Fotograaf Willem Diepraam (1944) heeft het Rijksmuseum ruim 800 van zijn eigen foto’s geschonken. De foto’s die hij maakte tussen 1960 en 2010 geven zowel een beeld van Nederland in die periode als van Zuid-Europa, Suriname, de Antillen en Afrika.

Voor zijn reportages maakte de fotograaf vele omzwervingen. Zo werkte hij in Suriname werkzaam (voorafgaand en rondom de onafhankelijkheid in 1975), Nicaragua (begin jaren ’80) en Lima in Peru (1994). Vanaf de jaren ‘80 trok hij door de Sahellanden. Deze reizen resulteerden in fotoboeken als Frimangron, the Dutch Caribbean, Sahel, Lima en Landschap aan Zee.

“Zijn stijl van fotograferen is bijzonder consistent vanaf zijn vroegste werk in de jaren ’60 tot nu toe”, vertelt Mattie Boom, conservator fotografie  van het Rijksmuseum. “Ook toen al kwam bij hem alles in één foto perfect samen: het grote verhaal teruggebracht tot de kern, open, maar met subtiel commentaar en in wonderschone afdrukken die getuigen van superieur vakmanschap.”

De foto’s gaan onderdeel uitmaken van de fotocollectie van het Rijksmuseum  en zullen na heropening in 2013 in een overzicht worden tentoongesteld. Diepraam: “Het Rijksmuseum en ik hebben elkaar gekozen. Maar ik had geen betere plek kunnen bedenken. Het museum van Nederland is solide, het loopt niet achter de waan van de dag aan. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik voel me daar het veiligst.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share