Geen categorie

Geraakt door de duivel

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Documentaire

Het Jheronimus Boschjaar gaat vrijdag officieel van start met de opening van een grote tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De NTR doet vanavond al een duit in het zakje met de documentaire Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel.

Fragment uit de trailer.
Fragment uit de trailer.

 

Voor deze film volgde Pieter van Huijstee de groep kunsthistorici die het mysterie van de ongeveer 25 nog bestaande schilderijen van de 500 jaar geleden overleden Bosch probeerde te ontrafelen. Het grootschalige onderzoek ging vooraf aan de overzichtstentoonstelling.

De kunsthistorici namen in grote musea als het Prado, het Louvre en de Galleria dell’ Accademia alle overgebleven schilderijen onder de loep. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken konden ze voor het eerst doordringen tot de onderste verflagen om een indruk krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’.

De onderzoekers bekeken elk detail minutieus. De museale wereld wachtte in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? Één museum werd heel gelukkig door de bevindingen. Het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City bleek een echte Bosch in het depot te hebben. In Gent deden ze ook een ontdekking met grote gevolgen en in Antwerpen dook een niet eerder aan Bosch toegeschreven tekening op.

 

Fragment uit de trailer.
Fragment uit de trailer.

 

De camera is erbij als de experts een eerste blik werpen op de pentekening in privébezit, inmiddels groot nieuws. De film toont ook hoe de volstrekt vernieuwende stijl, de mysterieuze figuren en de morele boodschap van Bosch hun aantrekkingskracht nog lang niet verloren hebben.

In de documentaire toont regisseur Pieter van Huijstee de precaire samenwerking van het Nederlandse wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project met de conservatoren van het Prado. Die beheren de grootste collectie van ‘El Bosco’, zoals Bosch in Spanje wordt genoemd. Het bezit onder meer ‘de Nachtwacht van Spanje’, het fameuze drieluik De tuin der lusten.

Al ruim 10.000 mensen zagen de documentaire in de bioscoop. Vorige week bereikte de film de kristallen status.

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel, vanavond om 20.29 uur in Het Uur van de Wolf bij de NTR op NPO2

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share