Geen categorie

Salvator Mundi is ’s werelds duurste kunstwerk

0 0
Read Time:48 Second
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi. Foto: Christie’s Images ltd.

Een aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij is sinds gisteravond het duurste kunstwerk ter wereld. Bij Christie’s New York bracht Salvator Mundi omgerekend 380 miljoen euro op (inclusief veilingkosten).

Salvator Mundi (Verlosser van de wereld), een portret van Jezus, is geschilderd rond 1500. Sinds 2011 staat het te boek als een Da Vinci, maar daar zijn lang niet alle deskundigen het mee eens. Een leerling van de Italiaanse meester zou de echte maker zijn.

De omstreden toeschrijving schrikte bieders gisteren niet af. Die stuwden de hamerprijs op tot 400 miljoen dollar (337,8 miljoen euro). Daar kwam nog 50 miljoen aan veilingkosten bij. De vooraf geschatte verkoopprijs was minstens 100 miljoen dollar.

Tot gisteravond was Interchanged van de in Nederland geboren Amerikaanse kunstenaar Willem de Kooning het duurste kunstwerk. Dat wisselde in 2015 voor zo’n 300 miljoen dollar van eigenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share