Geen categorie

Prinsenhof wil schilderij kopen met steun publiek

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft roept de hulp van het publiek in om de aankoop van een schilderij mogelijk te maken. Het museum wil een werk van Hendrick van Vliet aankopen. Met een gisteren gestarte crowdfundingactie hoopt het 15.000 euro op te halen.

 

Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout uit 1661, is al sinds 1953 in bruikleen bij het Prinsenhof. Maar als het museum er niet in slaagt het aan te kopen, raakt het het schilderij kwijt. De eigenaar wil het namelijk verkopen.

Het schilderij moet 865.000 euro kosten. Een belangrijk deel daarvan hoopt het museum via grote culturele fondsen in te zamelen. Voor een kleiner stukje van de puzzel doet het een beroep op het publiek. Voor 20 euro kan iemand al een bijdrage leveren. Als dank en als symbolisch bewijs van eigendom ontvangt de gulle gever een exclusieve puzzel van duizend stukjes met de afbeelding van het schilderij.

Het schilderij zonder missend puzzelstukje (Hendrick van Vliet, Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout, 1661).

 

De Delftse schilder Hendrick van Vliet (1611-1675) wordt internationaal beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de wereldberoemde Delftse School, waartoe ook Johannes Vermeer behoorde. Het betreffende schilderij maakte hij in opdracht van Paulus Teding van Berkhout, ter nagedachtenis aan diens vader, de in 1620 overleden Delftenaar Adriaen Teding van Berkhout. Het schilderij toont het historische interieur van de Nieuwe Kerk, de belangrijkste kerk van Delft.

Het schilderij wordt gezien als het belangrijkste werk van Van Vliet. Het is dan ook een topstuk binnen de collectie van Museum Prinsenhof Delft en het museum wil het daarom graag houden.

Om aandacht voor de crowdfundingactie te vragen, toont Museum Prinsenhof Delft het schilderij tijdelijk in een bijzondere context. De familie Teding van Berkhout, die het werk nog steeds in bezit heeft, stelde speciaal voor deze gelegenheid twee portretten uit de privécollectie beschikbaar: één van Adriaen Teding van Berkhout en één van zijn zoon Paulus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share