Geen categorie

Hollywood in de Borinage

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws / Expositie

De Belgische mijnstreek de Borinage was in 1955 heel even Hollywood. Een team onder leiding van regisseur Vincente Minnelli maakte er opnames voor de Oscarwinnende film Lust for Life over Vincent van Gogh. Volgend jaar, precies zes decennia later, herleven deze gebeurtenissen op een expositie in Mons.

Minnelli en zijn crew, waartoe ook hoofdrolspeler Kirk Douglas behoorde, filmden behalve in Nederland, Parijs en Zuid-Frankrijk ook acht dagen in de Borinage (Wasmes, Hornu en Saint Ghislain). De casting director rekruteerde een legertje lokale figuranten, onder wie de nu 92-jarige Alfred Brion, en Jean-Pierre Bertiaux, die toentertijd tien was.

Hun getuigenissen maken deel uit van de tentoonstelling Hollywood aan de voet van de mijn. Deze schetst verder aan de hand van foto’s, persartikelen en allerlei voorwerpen een beeld van het verblijf van de filmploeg. Te zien is onder meer een exemplaar van het originele scenario met aantekeningen van de regisseur.

Kirk Douglas in de Borinage.

De expositie is een van de vele culturele activiteiten die volgend jaar in Mons plaatsvinden. De stad, in het Nederlands ook wel bekend als Bergen, is in 2015 samen met het Tsjechische Pilsen Culturele Hoofdstad van Europa. Net als Van Gogh in de Borinage in BAM is de tentoonstelling ook onderdeel van het internationale programma Van Gogh, 125 jaar inspiratie, waarmee Van Goghs 125ste sterfdag wordt herdacht.

Hollywood aan de voet van de mijn, 21 februari t/m 17 mei 2015 in Frigo des Anciens Abattoirs, Mons, België

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share