Geen categorie

Slaapkamers verenigd in Van Gogh Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Twee versies van Van Goghs De slaapkamer zijn voor het eerst sinds lange tijd herenigd in het Van Gogh Museum. De publiekslieveling uit de collectie van het Van Gogh Museum wordt getoond naast De slaapkamer van The Art Institute of Chicago. Beide schilderijen maken deel uit van de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, waarmee het museum zijn veertigste verjaardag viert.

Links: Vincent van Gogh (1853-1890), De slaapkamer, 1888, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Vincent van Gogh (1853-1890), De slaapkamer, 1889, collectie The Art Institute of Chicago.

De versie uit Chicago wordt vrijwel nooit uitgeleend. Het schilderij was voor het laatst in Europa te zien in 1990, toen ook in het Van Gogh Museum, op de grote tentoonstelling Vincent van Gogh: De schilderijen, ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van de kunstenaar.

De slaapkamer uit de collectie van het Van Gogh Museum is de eerste versie. Van Gogh maakte dit schilderij van zijn slaapkamer in het Gele Huis in Arles na weken van onafgebroken werken en was zelf zeer tevreden over het resultaat. Aan zijn broer Theo meldde hij dat hij het interieur bewust ‘vlak’ had geschilderd en alle schaduwen had weggelaten. “Enfin, het zien van dit schilderij moet rust geven aan het hoofd, of liever gezegd, aan de verbeelding.”

De tweede versie, uit Chicago, ontstond een klein jaar later. Inmiddels verbleef Van Gogh in de inrichting in Saint-Rémy. Hij vroeg Theo hem het schilderij te sturen zodat hij er een tweede versie van kon maken. Van Gogh kopieerde vaker zijn eigen werk; er zijn bijvoorbeeld vijf versies van de Zonnebloemen. Bij De slaapkamer had het kopiëren echter een praktische aanleiding. Het origineel had namelijk waterschade opgelopen bij een overstroming van zijn atelier.

Van Gogh aan het werk is nog te zien tot en met 12 januari in het Van Gogh Museum, Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share