Geen categorie

Monet schilderde Impression, Soleil Levant op 13 november 1872

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Claude Monet schilderde zijn beroemde werk Impression, Soleil Levant op 13 november 1872. Dat blijkt uit onderzoek voor een expositie in Musée Marmottan Monet in Parijs.

Claude Monet, Impression, Soleil Levant, 1872, olieverf op doek. Collectie Musée Marmottan Monet, Parijs.

 

Impression, Soleil Levant staat centraal in de gelijknamige tentoonstelling. Het wordt gezien als het eerste impressionistische schilderij ooit. De schilderstijl impressionisme werd vernoemd naar dit doek. Hoewel het werk een van de beroemdste schilderijen ter wereld is, was het nog één groot mysterie, aldus het museum in een persbericht. Het was bijvoorbeeld onbekend op welke dag Monet het doek schilderde.

Om de exacte datum te bepalen maakten onderzoekers gebruik van een computerprogramma, waarmee ze het getij en de posities van de zon en maan in 1872 konden berekenen. Monet maakte immers een impressie van wat hij op dat moment zag en hij had het werk gesigneerd met Monet 72. Uit de berekeningen kwam naar voren dat het schilderij moet zijn gemaakt tussen 21 en 25 januari 1872 of tussen 13 en 20 november van datzelfde jaar.

De exacte datum werd gevonden met behulp van weerberichten uit kranten uit die twee periodes. Daaruit bleek dat alleen op 13 november 1872 de condities overeenkwamen met wat Monet had afgebeeld.

Vanwege de tachtigste verjaardag van Musée Marmottan Monet en omdat het dit jaar 140 jaar geleden is dat Impression, Soleil Levant voor het eerst werd tentoongesteld besloot het museum een hele tentoonstelling te wijden aan dit schilderij. Behalve dit werk toont het nog 25 andere Monets en 35 werken van kunstenaars als Eugène Delacroix, Gustave Courbet, William Turner, Auguste Renoir, Camille Pissarro en Alfred Sisley.

Impression, Soleil Levant – l’histoire vraie du chef-d’oeuvre de Claude Monet, 18 september 2014 t/m 18 januari 2015 in Musée Marmottan Monet, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share