Geen categorie

Hermitage toont borden koning

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Kort voor de opening van de tentoonstelling Dining with the Tsars heeft Hermitage Amsterdam twintig handbeschilderde borden uit het Koninklijk Huis in bruikleen gekregen. Ze zijn te bewonderen in de Regentessenkamer in de Hermitage Amsterdam.

Ze behoren tot het Russische servies van grootvorstin Anna Paulowna. Deze ontving dat van haar broer tsaar Alexander I voor haar bruiloft met prins Willem (later koning Willem II). Zij nam het servies als bruidsschat mee naar Nederland, waar het nog steeds in bezit is van de koninklijke familie. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruiken het bij officiële staatsdiners.

Foto: Evert Elzinga.

Naast de handbeschilderde borden bestond het servies uit soepterrines, vele schalen van verschillend formaat en 288 platte en 120 diepe borden. Het servies is vormgegeven in Russische empirestijl, met rijke decoraties. Elk bord bevat een ander tafereel, zoals spelende kinderen, putti en beelden uit Sint Petersburg en omgeving die Anna zouden herinneren aan haar geboorteland.

De expositie Dining with the Tsars duurt van 6 september tot en met 1 maart. Hermitage Amsterdam  toont op deze jubileumexpositie (het museum bestaat tien jaar) 1.034 serviesonderdelen en tafeldecoraties. Deze staan opgesteld op authentiek gedekte tafels. Ze laten de betoverende grandeur zien van de diners en feesten in het Winterpaleis in Sint Petersburg.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share