Geen categorie

De illusionist

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Expositie

Het schilderij De illusionist is een van de werken die in de bovenzaal van Museum Jan van der Togt hangen. Het paneel toont een wonderlijke wereld met daarin onder meer een kruising tussen een eenhoorn en een slang. Het schilderij is van de hand van surrealist Hans Kanters (1947), aan wie het Amstelveense museum een kleine expositie wijdt.

Hans Kanters (1947), De illusionist, Museum Jan van der Togt, Amstelveen.

 

Alle getoonde werken komen uit de vaste collectie van het museum. Kanters schilderde De illusionist in opdracht van oprichter Jan van der Togt. Hij was tevens stichter en directeur van de Tomado, fabrikant van huishoudelijke artikelen. Kanters verwerkte op het schilderij daarom een droogrekje van dat merk. Met briefjes van 1.000 gulden eraan. Dat laatste detail was niet geheel tot genoegen van Van der Togt.

“De mensen moeten er meer uit kunnen halen dan ik erin heb gestopt, anders heb ik gefaald”, zegt Kanters zelf over zijn werk. “Het gaat niet alleen om de betekenis, het is ook het gevoel, de humor en de ironie, de tederheid en de frustratie, de woede zelfs die ik probeer over te brengen.”

Collectie museum Hans Kanters, t/m 29 maart in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share