Geen categorie

Frans Hals Museum koopt in museum gefilmd werk

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws / Expositie

Kunstenaar Arnoud Holleman heeft in de Schutterszaal van het Frans Hals Museum een film gedraaid waarin ‘het kijken’ centraal staat. De wereldberoemde schuttersstukken van Frans Hals vormen het decor voor een ensemble van achttien acteurs én een selectie van sculpturen van onder meer Mari Andriessen, Han Wezelaar en Charlotte van Pallandt. Het Haarlemse museum heeft de film Hommage aangekocht en toont die momenteel.

Arnoud Holleman, Hommage, 2015, still, Frans Hals Museum, Haarlem.

 

Al sinds 2008 probeert het Frans Hals Museum een levendige dialoog tussen oude meesters en kunstenaars van nu gaande te houden. Holleman gaat hierin een stap verder. Door de beelden van nieuwe betekenissen te voorzien, stelt Holleman vragen over auteursrecht. Van wie is een beeld eigenlijk? Waar bevindt zich de scheidslijn tussen populaire beeldcultuur en kunst? Hommage wordt ook wel gezien als Hollemans antwoord op de ontstane impasse. Het heeft geleid tot een gelaagd spel van kijken en bekeken worden.

Arnoud Holleman, Hommage, 2015, still (detail), Frans Hals Museum, Haarlem.

Hommage heeft een lange voorgeschiedenis. In 1997 bewerkte Holleman de film Musée Hom (1994) van de Franse pornoregisseur J.D. Cadinot. Holleman ontdeed de film, die zich afspeelt in een fictief museum, van alle expliciete seksscènes. Deze bewerking werd succesvol vertoond in musea, maar Cadinot verzette zich tegen hergebruik van zijn materiaal.

Hommage, t/m 21 juni in het Frans Hals Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share