Geen categorie

De verrassende wereld van de tekenkunst

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Recensie

Als je even niet oplet, mis je ze, de piepkleine tekeningen van Claire Harvey. Aangebracht op plakband hebben ze van een afstand veel weg van vlekken op de witte muur. De miniwerkjes zijn typerend voor de tentoonstelling De Line Up, waarmee het Centraal Museum laat zien dat de tekenkunst een enorme diversiteit kent.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Claire Harvey, Sticky water (detail), 2015-2018.

Het is direct duidelijk dat deze expositie anders is dan veel andere tekeningententoonstellingen. In de eerste ruimte komen op gigantische beeldschermen getekende lijnen en andere vormen tot leven. Tekeningen gedijen immers niet alleen goed op papier; ze komen ook uitstekend tot hun recht in bewegende vorm. We denken er misschien niet altijd bij na, maar een tekenfilm is ook een voorbeeld van tekenkunst. Verderop komen daarom nog twee animatiefilms voorbij.

Voor de tentoonstelling putte het museum deels uit de eigen omvangrijke collectie. De grootste zaal is van boven tot onder – als in een vroegere schilderijsalon – behangen met getekend werk. De inrichting maakt dat de kijker ogen tekort komt en laat gelijktijdig zien hoe divers het aanbod is. Figuratief en abstract werk, tekeningen in kleur en zwart-wit en kleine en grote creaties hangen kriskras door elkaar.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Kim Habers, Artefacts nr. 1, 2018.
Werk van Susanna Inglada.
Mounira Al Solh, My speciality was to make a peasant’s haircut, but they obliged me to work till midnight often, 2018.

Na de salon volgt een soort labyrint, ontworpen door gastconservator Robbie Cornelissen, bekend van zijn vaak monumentale tekeningen. Hij stelde een spannende route samen die de bezoeker op originele wijze kennis laat maken met uiteenlopende aspecten van de tekenkunst. Lopend tussen de tekening door en er in één geval zelfs onderdoor krijgt de toeschouwer een goed beeld van deze kunstvorm, die soms ronduit weet te verrassen.

Het Centraal Museum had ervoor kunnen kiezen alleen maar ingelijste tekeningen op papier te tonen, maar deed dat niet. Gelukkig maar, want nu geeft De Line Up de bezoeker een blik op het hele ‘tekenveld’. En dat staat bol van variatie: 2D en 3D, statisch en dynamisch, papier en andere ondergronden. Een stoffen borduursel blijkt zich onverwacht prima te lenen voor een getekende creatie. De tekenkunst laat zich niet in één hokje stoppen.

De Line Up, t/m 18 november in het Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share